Kotipuutarha-analyysit

Puutarhakasvien kasvuhäiriöt johtuvat usein ravinteiden puutteesta tai epätasapainosta. Joskus maahan on voinut kertyä myös jotain ravinnetta liikaa. Viljavuustutkimus on varmin tapa selvittää ravinteiden todellinen pitoisuus maassa. Kun maan viljavuustekijät ovat kunnossa, kasvit kasvavat ja voivat hyvin.

Viljavuustutkimuksen tulosten perusteella voit lannoittaa ja kalkita kasvejasi juuri niiden tarpeen mukaan. Oikealla lannoituksella taas takaat sadollesi hyvän maun sekä terveellisen koostumuksen.

Näytteenotto: Paras aika näytteenotolle on aikainen kevät roudan sulamisen jälkeen ennen lannoitusta tai sadonkorjuun jälkeinen syksy ennen maan routaantumista.

Näyte voidaan ottaa joko maanäytekairalla tai lapiolla. Kairaus tehdään koko muokkauskerroksen syvyydeltä (noin 20 cm). Pohjamaa (jankko), sekä nurmikoilta pintamaa poistetaan laboratorionäytteestä. Lapiolla osanäyte otetaan noin 20 cm syvän kuopan reunasta 2 cm leveänä kaistaleena.

Osanäytteitä otetaan noin 7 kpl laboratorionäytettä kohden. Osanäytteet sekoitetaan puhtaassa ämpärissä. Laboratorioon näytettä lähetetään noin puoli litraa. Tuore näyte lähetetään mahdollisimman pian laboratorioon. Näytettä ei kuivata.

Kasvimaalta, jota on lannoitettu koko alalle samalla tavalla, riittää yksi näyte. Mansikkamaalta, marjapensasalueelta tai perennapenkistä otetaan oma näyte. Mikäli näytteitä on useampi kuin yksi, näytteet numeroidaan huolellisesti.


Näytteenottotarvikkeita ja -ohjeita saat Suomen Ympäristöpalvelusta:

p. 044-5885262

 

Lähetä näytteesi osoitteeseen: Eurofins Viljavuuspalvelu, Asiakaspalautussopimus 601255, Graanintie 7, 50190 MIKKELI 

Kotipuutarhan analyysit

Kotipuutarha-analyysi: Maalaji, multavuus, pH, johtoluku, Ca, K, P, Mg, S ja nitraattityppi (NO3)

  • Kotipuutarha-analyysin lisäksi kannattaa tilata boori (B) 

Lannoitussuositus: Teemme kasvikohtaiset lannoitus- ja kalkitusohjeet analyysitulosten perusteella.

 


Kotipuutarhan viljavuustutkimuskaavake


 

 

 

Näytteen n:o Lohkon tunnus / tunnukset Lohkon nimi Näytteen-
ottopäivä
Karttapiste Maalaji Multavuus
allkiss.net
Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla sivustolla, hyväksyt evästeiden tallentamisen laitteellesi. Lisätietoja