Näytteenottotarvikkeet

Toimitamme näytteenottokairat, näyterasiat ja -pullot, näytteenotto-ohjeet yms. tarvikkeet pääasiassa maatalouskauppojen ja maaseutusihteereiden kautta. Kysy tarvikkeita maaseutusihteeriltäsi tai lähimmästä maatalouskaupastasi! Myös neulasanalyysipusseja on saatavilla joistakin Metsänhoitoyhdistyksistä. Kaikki nämä materiaalit voi tilata myös soittamalla tai lähettämällä meille tilauksen sähköpostilla. Lomakkeet voi myös tulostaa sivuiltamme.

 

Näytteiden ottaminen

Maanäytteen ottaminen: Katso ohje!

Lantanäytteen ottaminen

Liete-, virtsa- tai kuivikelantanäyte tulisi kerätä aina mahdollisimman monesta osanäytteestä. Osanäytteet otetaan kompostoidusta, sekoitetusta tai ilmastetusta lannasta juuri kun se on valmista levitettäväksi pellolle. Näin lannasta saadaan mahdollisimman hyvin tutkittavaa lantaerää edustava näyte analysoitavaksi. Suositeltava määrä näytettä on yksi litra, mikä koskee niin kiinteää kuin nestemäistäkin näytettä.

Kuivikelannasta näytteet voidaan ottaa lapiolla, talikolla tai näytekairalla. Osanäytteet yhdistetään puhtaassa muoviämpärissä huolellisesti sekoittaen. Ennen laboratorionäytteen siirtämistä näytepurkkiin on syytä aina varmistaa, että kuivikkeen osuus näytteessä on sama kuin tutkittavassa lantaerässä.

Lietteestä ja virtsasta näytteen saa parhaiten otettua riman päähän kiinnitetyllä muoviastialla lannan sekoitus- tai levitysvaiheessa. Näytepurkit pakataan huolellisesti täytetyn tilauskaavakkeen kanssa pahvilaatikkoon ja lähetetään mahdollisimman pian analysoitavaksi osoitteella: Suomen Ympäristöpalvelu, Sammonkatu 8, 90570 Oulu tai Eurofins Viljavuuspalvelu, Asiakaspalautussopimus 601255, Graanintie 7, 50190 MIKKELI.

Noutopalvelu: Osa Pohjanmaan maatalouskauppiaista tarjoaa keväisin ja syksyisin Suomen Ympäristöpalvelun maksutonta noutopalvelua. Tiedustele noutopalvelua meiltä tai lähimmältä maatalouskauppiaalta!

 

Kasvinäytteen ottaminen

Näytteeseen ei oteta sairaita tai vioittuneita kasveja vaan niistä otetaan tarvittaessa erillinen näyte. Näyte pestään ennen lähetystä, jotta siihen ei jää pölyä tai kasvinsuojeluainejäämiä ja sen annetaan kuivua ennen pakkaamista. Näytteen koko vähintään 150 grammaa tai 1 litra tiukasti pakattuna muovipussiin.


Viljat
• Sopiva näytteenoton ajankohta on pensomisvaiheesta lippulehtivaiheeseen asti
• Näytteeseen otetaan koko kasvin maanpäällinen osa ja varmistetaan ettei näytteeseen tule maata mukaan
• Otetaan vain kasveja, jotka edustavat koko lohkoa
Peruna
• Näytteenottoajankohta on aikaisintaan 1 viikko täydellisen taimettumisen jälkeen ja viimeistään kukinnan alussa
• Näytteeseen otetaan nuorimpia täysin kehittyneitä lehtiä
Öljykasvit
• Sopiva näytteenoton ajankohta on ruusukevaiheesta kukinnan alkuun asti
• Näytteeseen otetaan koko kasvin maanpäällinen osa ja varmistetaan ettei näytteeseen tule maata mukaan
• Otetaan vain kasveja, jotka edustavat koko lohkoa
Mansikka ja muut kasvit
• Näytteeseen otetaan nuorimpia täysin kehittyneitä lehtiä


Näytteiden pakkaaminen ja lähetys: Postituskuoria saa maatalouskaupoista tai ne voi tilata laboratoriosta. Näyte pakataan muoviseen näytepussiin, tilaussaate täytetään ja näyte sekä saate laitetaan postituskuoreen. Näyte postitetaan Express Morning 9- postipakettina välittömästi näytteenoton jälkeen, mieluummin alkuviikosta Mikkelin laboratorioon (Eurofins Viljavuuspalvelu).

 

Neulasnäytteen ottaminen

Neulasnäytteet otetaan talvella maan ollessa jäässä. Suositeltavin näytteenottoaika ajoittuu joulukuun alun ja maaliskuun
lopun välille. Kasvukaudella näytteitä ei kannata ottaa, koska tällöin neulasten ravinnepitoisudet voivat vaihdella runsaastikin estäen tulosten täysimääräisen hyödyntämisen. Laboratorioon toimitettava näyte otetaan ns. kokoomanäytteenä tutkittavan kuvion 5 - 10 valtapuun eteläpuolen ylimmistä oksankiehkuroista. Jokaisesta puusta taitetaan 1 - 2 oksankärkeä siten, että näytteeseen tulee ainoastaan viimeisintä vuosikasvua. Sairaista metsistä osanäytteet kerätään alueen terveimmistä puista.


Näytteitä ei saa pestä eikä kuivata. Sopiva näytemäärä luotettavaa analyysiä varten on noin 200 -300 g.

 

Näytteet tutkittavaksi

Näytteiden tuonti: Näytteet saa tutkittavaksi tuomalla ne laboratorioon Kaijonharjun kaupunginosaan Ouluun.

Näytteiden postitus: Näytteiden lähettäminen käy vaivattomasti postin valmiiksi maksetulla sopimuspalvelun osoitekortilla, jonka löydät vuoden 2008 ja tätä uudemmalla hinnastolla varustetuista purkeista ja rasiapakkauksistamme. Maksat siis postimaksun 8,50 € + alv. (riippumatta lähetyksen painosta) vasta laskun yhteydessä. Lähetä näytteesi osoitteeseen: Suomen Ympäristöpalvelu, Sammonkatu 8, 90570 OULU tai Eurofins Viljavuuspalvelu, Asiakaspalautussopimus 601255, Graanintie 7, 50190 MIKKELI.

  

Näytteen n:o Lohkon tunnus / tunnukset Lohkon nimi Näytteen-
ottopäivä
Karttapiste Maalaji Multavuus
Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla sivustolla, hyväksyt evästeiden tallentamisen laitteellesi. Lisätietoja